Strona 1 z 1

: 31 maja 2015, 11:48
autor: EwelinaSz
Nie wiem jak zakwalifikować błąd w formularzu cenowym na dostawę art. żywnościowych, wykonawca w tabeli nie wpisał całej kolumny zawierającej ilość, powinien wpisać w gotowy załącznik tylko cenę jednostkową i wartość. Wartość powinna wyjść z pomnożenia podanej przez nas ilości przez cenę. Jednak on w swoim wydruku nie ma wogóle ilości. w kolumnie wartość powtórzył ceny i na koniec zsumował te ceny. W rezultacie jego wartość oferty równa się sumie cen i jest śmiesznie niska w porównaniu z przedmiotem zamówienia. Poprosiliśmy o wyjaśnienia, odpowiedział, że popełnił błąd nie wpisując ilości i nie będzie mógł podpisać umowy.
Tabela składała się z:
1.Przedmiot zamówienia
2.jednostka miary
3.ilość
4.cena
5.wartość
na końcu warość ogółem

Moje drugie pytanie dotyczy rażąco niskiej ceny. W przetargu na dostawę artykułów żywnościowych w formularzu cenowym wykonawcy wpisują swoje oferowane jednostkowe ceny na poszczególny asortyment, czy musimy badać te ceny pod kątem rażąco niskich, porównywać ze średnimi armetycznymi poszczególnych cen wszystkich ofert np. cukier czy sól, czy tu ma zastosowanie art. 90 ust.1 . Czy badamy tylko ostateczną wartość oferty.
Proszę podpowiedzcie.

: 31 maja 2015, 19:09
autor: Janusz
1. Oferta niezgodna z SIWZ.
2. Badacie cenę końcową (całkowitą)