jak przeprowadzić przetarg

Tutaj można umieszczać wszelkie tematy związane z przetargami i zamówieniami publicznymi - inne spojrzenie na przetargi.
Kwiatuszek
Posty: 5
Rejestracja: 03 lis 2008, 9:51

Post autor: Kwiatuszek » 05 lis 2008, 10:09

Do tej pory przy naszym DPS-ie było prowadzone Gospodarstwo Pomocnicze skąd mieliśmy półtusze (mięso) dla mieszkańców. Na przyszły rok obowiązuje nasz już przeprowadzenie przetargu. Moje pytanie brzmi czy przeprowadzając przetarg na mięso, wędliny i drób dzielić go na pakiety. Pakiet 1 mięso, pakiet 2 wędliny, pakiet 3 drób? Przetarg moze wygrac 1 lub 3 wykonawców. wiec podpisujesz umowe jedna lub trzy, ktoś może produkować mięso i wędliny a inne przedsiębiorstwo wszystko. A może lepiej byłoby gdybym nie dzieliła przetargu?

lenarko
Posty: 5
Rejestracja: 06 lis 2008, 0:59

Post autor: lenarko » 07 lis 2008, 10:41

Tak naprawdę to zależy tylko i wyłącznie od podejścia Zamawiającego: jeżeli chce mieć większą konkurencję i być może niższe ceny to warto by podzielić zamówienie na części, ale również dopuszczalne jest całościowe podejście. Należy jednak pamiętać o art 32 ust 4.

robin79
Posty: 7
Rejestracja: 25 paź 2008, 12:09

Post autor: robin79 » 07 lis 2008, 20:26

Wydaje mi się, że łatwiej, a może po prostu wygodniej byłoby przeprowadzić jedno postępowanie przetargowe dzieląc zamówienie na 3 części:
1 Pakiet - mięso
2 Pakiet - wędliny
3 Pakiet - drób
Należy oczywiście dokładnie opisać każdą z tych części zamówienia.

Jeżeli nie podzielisz przedmiotu zamówienia może okazać się, że nikt nie przystąpi do postępowania przetargowego, bo nie bedzie mógł zaoferować go (przedmiotu zamówienia) w całości.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2008, 20:28 przez robin79, łącznie zmieniany 1 raz.

Małgorzata_S
Posty: 23
Rejestracja: 29 paź 2008, 23:10

Post autor: Małgorzata_S » 08 lis 2008, 19:26

Ja też opowiadam się zdecydowanie za podzieleniem przedmiotu. Mała szansa, że oferty będą konkurencyjne, jeśli zgłoszą się tylko wykonawcy mający tak szeroki asortyment.

ODPOWIEDZ