kryteria oceny ofert
Temat powracający jak bumerang - kryteria. Mam dylemat i proszę o podpowiedź: przymierzam się do ogłoszenia PN na wdrożenie i projekt strony internetowej i są naciski żeby kryteria oceny ofert w ok 40% były uznaniowe (wg mnie) np. pomysł na koncepcję graficzną, pomysł na wykonanie" i ocena bez wzoru a w oparciu o wrażenia estetyczne, il. i sposob prezentacji projektów. Uważam to za niedopuszcalne i nieocenne prowadzac do faworyzowania wykonawcy. Czy ktos kiedys stosowal podobne kryteria w usłudze dot. projektowania strony www? Proszę o podpowiedź co z tym zrobic.
Pamiętaj, że w postępowaniu niedopuszczalne są kryteria uznaniowe, tj. takie, które dawałyby Ci nieograniczoną swobodę arbitralnego wyboru oferty. Złamałoby to zasadę równego traktowania wykonawców i naruszyło obowiązek zachowania uczciwej konkurencji. Naraziłbyś się więc na uzasadnione protesty wykonawców.
Kiedy kryterium jest uznaniowe? W zasadzie każde kryterium źle opisane może stać się kryterium uznaniowym. Zarzut taki może zostać Ci postawiony w szczególności w przypadku, gdy nie sprecyzowałeś obiektywnych i czytelnych zasad, którymi będziesz się kierował, dokonując oceny ofert.
Często takie kryteria, jak jakość czy estetyka, są traktowane jako kryteria uznaniowe – ze względu na możliwość subiektywnej oceny danej rzeczy przez różne osoby. Dla każdego najlepsza jakość może bowiem oznaczać co innego i oceniając przedmiot zamówienia poprzez to kryterium, każdy może brać pod uwagę inne elementy. Jeśli jednak określisz w siwz, jakie elementy będziesz traktował jako kluczowe przy ocenie jakości, sprawisz, że kryterium to będzie miało charakter obiektywny.
Kiedy kryterium jest uznaniowe? W zasadzie każde kryterium źle opisane może stać się kryterium uznaniowym. Zarzut taki może zostać Ci postawiony w szczególności w przypadku, gdy nie sprecyzowałeś obiektywnych i czytelnych zasad, którymi będziesz się kierował, dokonując oceny ofert.
Często takie kryteria, jak jakość czy estetyka, są traktowane jako kryteria uznaniowe – ze względu na możliwość subiektywnej oceny danej rzeczy przez różne osoby. Dla każdego najlepsza jakość może bowiem oznaczać co innego i oceniając przedmiot zamówienia poprzez to kryterium, każdy może brać pod uwagę inne elementy. Jeśli jednak określisz w siwz, jakie elementy będziesz traktował jako kluczowe przy ocenie jakości, sprawisz, że kryterium to będzie miało charakter obiektywny.
Skoro już tak sie rozwinęlo apropo kryterów subiektywnych i ich niedopuszczalności to jak zamówić np czekoladę?
aby nie dostać chłamu trzeba wprowadzić kryterium smaku (jakości czy jakby go tam nazwać) a to juz jest wyjątkowo subiektywne - a jako takie niedopuszczalne według tego co przeczytałem powyżej?
aby nie dostać chłamu trzeba wprowadzić kryterium smaku (jakości czy jakby go tam nazwać) a to juz jest wyjątkowo subiektywne - a jako takie niedopuszczalne według tego co przeczytałem powyżej?
Na jakość artykułów żywnościowych składać się może cały szereg elementów, parametrów, „podkryteriów”. Najczęściej w potocznej opinii konsumentów o jakości produktów żywnościowych decydują w szczególności takie elementy jak: smak, zapach, konsystencja, wygląd zewnętrzny. Wszystkie te cechy, właściwości rzeczy związane są z subiektywnymi wrażeniami, odczuciami osób oceniających, badających daną rzecz za pomocą zmysłów. I tak:
- „smak” to właściwość rzeczy, najczęściej jadalnych, działających na zmysł smaku, często właściwość sprawiająca przyjemne wrażenie.
- „zapach” to odczuwana powonieniem właściwość ciał lotnych (lub substancji zawierających ciała lotne), woń.
- „konsystencja” to stopień twardości, gęstości lub lepkości jakiejś substancji, spoistość.
- „wygląd” to zewnętrzna postać czegoś.
Ocena jakość artykułów żywnościowych dokonywana w zakresie wyżej wymienionych przykładowych „podkryteriów” jest oceną subiektywną osoby jej dokonującej. Nie da się bowiem sparametryzować wrażeń lub odczuć poszczególnych osób. Jest oczywiste, że ten sam produkt spożywczy spełnia oczekiwania, w zakresie wyżej wymienionych cech
7
jakościowych (smaku, zapachu, konsystencji oraz wyglądu), jednej osoby podczas gdy może nie odpowiadać i być oceniony jako produkt „złej jakości” przez inną osobę.
Jedynym racjonalnym rozwiązaniem przy ocenie „jakości” jest w takiej sytuacji przyjęcie jako podstawy oceny opinii większości konsumentów. Opinia taka jest wypadkową subiektywnych ocen formułowanych przez poszczególnych konsumentów. Ich opinie są uwarunkowane w szczególności: czynnikami środowiskowymi, w tym rodzinnymi, tradycją, przyzwyczajeniami, doświadczeniem oraz wiedzą. Tak więc te same produkty żywnościowe mogą być w zakresie „jakości” różnie oceniane przez różne grupy osób lub też w różnych regionach kraju nie mówiąc już świata.
W takich uwarunkowaniach jedyną metodą zobiektywizowania oceny jakości artykułów żywnościowych jest dokonywanie jej w sposób zespołowy przez osoby, które w opinii większości konsumentów mają zbieżne z nimi wymagania co do jakości ocenianych produktów. Powinny to być osoby które mają ponadto doświadczenie przygotowywaniem posiłków dla zbiorowego żywienia danego środowiska.
- „smak” to właściwość rzeczy, najczęściej jadalnych, działających na zmysł smaku, często właściwość sprawiająca przyjemne wrażenie.
- „zapach” to odczuwana powonieniem właściwość ciał lotnych (lub substancji zawierających ciała lotne), woń.
- „konsystencja” to stopień twardości, gęstości lub lepkości jakiejś substancji, spoistość.
- „wygląd” to zewnętrzna postać czegoś.
Ocena jakość artykułów żywnościowych dokonywana w zakresie wyżej wymienionych przykładowych „podkryteriów” jest oceną subiektywną osoby jej dokonującej. Nie da się bowiem sparametryzować wrażeń lub odczuć poszczególnych osób. Jest oczywiste, że ten sam produkt spożywczy spełnia oczekiwania, w zakresie wyżej wymienionych cech
7
jakościowych (smaku, zapachu, konsystencji oraz wyglądu), jednej osoby podczas gdy może nie odpowiadać i być oceniony jako produkt „złej jakości” przez inną osobę.
Jedynym racjonalnym rozwiązaniem przy ocenie „jakości” jest w takiej sytuacji przyjęcie jako podstawy oceny opinii większości konsumentów. Opinia taka jest wypadkową subiektywnych ocen formułowanych przez poszczególnych konsumentów. Ich opinie są uwarunkowane w szczególności: czynnikami środowiskowymi, w tym rodzinnymi, tradycją, przyzwyczajeniami, doświadczeniem oraz wiedzą. Tak więc te same produkty żywnościowe mogą być w zakresie „jakości” różnie oceniane przez różne grupy osób lub też w różnych regionach kraju nie mówiąc już świata.
W takich uwarunkowaniach jedyną metodą zobiektywizowania oceny jakości artykułów żywnościowych jest dokonywanie jej w sposób zespołowy przez osoby, które w opinii większości konsumentów mają zbieżne z nimi wymagania co do jakości ocenianych produktów. Powinny to być osoby które mają ponadto doświadczenie przygotowywaniem posiłków dla zbiorowego żywienia danego środowiska.
zadzam się w pełni z powyższym i w przypadkach gdy muszę/lub chcę wprowadzić kryterium subiektywne do komisji oceniającej oferty wprowadzam minimum 6-10 osób; ocenę danego wykonawcy stanowi średnia ocen jaki euzyskali od wszystkich członkow komisji
do tej pory udawało się to przepchać i nie było zarzutu... więc o niedopuszczalności kryterium subiektywnego możemy mowić wówczas gdy ocena uzalezniona jest od zbyt małej ilości osób.
tak ja to rozumiem,
nie wyobrażam sobie postępowania np. na prezentację multimedialną o wskazanych zarysach ale bez kryterium oceny subiektywnej jak np. stopien złożoności lub wrażenia estetyczne i trafność przekazu.
nie uważam jednak aby wprowadzanie takich kryterow bylo zakazane jak można wnioskować z postów powyżej
HK
do tej pory udawało się to przepchać i nie było zarzutu... więc o niedopuszczalności kryterium subiektywnego możemy mowić wówczas gdy ocena uzalezniona jest od zbyt małej ilości osób.
tak ja to rozumiem,
nie wyobrażam sobie postępowania np. na prezentację multimedialną o wskazanych zarysach ale bez kryterium oceny subiektywnej jak np. stopien złożoności lub wrażenia estetyczne i trafność przekazu.
nie uważam jednak aby wprowadzanie takich kryterow bylo zakazane jak można wnioskować z postów powyżej
HK
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 14:48 przez HouseKloc, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam wszystkich i prosze o pomoc w tym roku Nadleśnictwo Goleniów wprowadziło do przetargu że oprucz ceny liczy się potęcjał ludzki czyli że zatrudniam osobe z wykształceniem leśnym??????to daje dodatkowe punkty/
Nie wiem jak wy ale ja rozumiem przez to że mam zatrudnić LEŚNICZEGO większa szansa przejścia przetargu.
Proszę o odpowiedzi
Chodzi o usługi leśne
Nie wiem jak wy ale ja rozumiem przez to że mam zatrudnić LEŚNICZEGO większa szansa przejścia przetargu.
Proszę o odpowiedzi
Chodzi o usługi leśne